BLOG

 

Fotbolls VM, inget för fattiga länder

Äntligen börjar fotbolls-VM i Brasilien.

Rent intuitivt känns fotboll som en demokratisk sport i så motto att det krävs relativt små resurser för att lära sig spela. I stort sett är en boll allt man behöver. Det är säkert en av anledningarna till att just fotboll blivit ett så världsomspännande fenomen. Fattiga barn från Brasiliens slumområden eller en by i Elfenbenskusten kan bli världens bästa fotbollsspelare, om de upptäcks i tid. Jag har varit i flyktingläger i Saharaöknen där nioåringar är uppdaterade på de senaste resultaten för det svenska landslaget. Fotboll är i sanning en världssport.

Men på elitnivå är fotboll ändå inte särskilt rättvist. För att lyckas med elitsatsningar, på klubb- och landslagsnivå krävs resurser. Löner, anläggningar, sponsoravtal och spelarköp, världen är ojämlik och det får konsekvenser.

Det märks tydligt på deltagande i fotbolls-VM som börjar i morgon. Av världens 75 höginkomstländer har 18 stycken, vart fjärde land, lyckats kvalificera sig till VM. Samtidigt får vi inte se något av världens 35 låginkomstländer i årets VM-slutspel.

InkomstgruppAntal länder i VMAndel (%)
Höginkomstländer18 st. (av 75)24%
Medelinkomstländer (upper)9 st. (av 55)16%
Medelinkomstländer (lower)5 st. (av 48)10%
Låginkomstländer0 st. (av 35)0%

Fördelningen har delvis att göra med indelningen av kvalgrupper, som garanterar till exempel Europa ett oproportionerligt stort antal platser, men förklaringen ligger naturligtvis djupare än så.

Om man jämför BNP per capita och Fifas ranking, som bygger på resultaten från internationella matcher, ser man ett tydligt men inte automatiskt samband. Man behöver förvisso inte vara bra på fotboll, bara för att man är rik, men man behöver vara rik för att bli bra på fotboll.

Hälften av världens 200 länder har mindre än 6000 dollar per capita. Bland dessa finns det inte ett enda land som har mer än 800p på Fifas ranking. Ungefär på den nivån ligger för närvarande Sverige, som har ett par tunga fotbolls-år bakom sig, men inget land på den fattigare halvan av jordens länder, är för närvarande bättre på fotboll.

Det enda undantaget är Elfenbenskusten och anledningen stavas Sven-Göran Eriksson, som ledde laget vid senaste VM. Nej, jag skojar bara, anledningen stavas snarare spelare som Yaya Toure och Drogba.

Om man tycker det skulle vara roligt för de fattigare länderna att få framgång i fotbolls-VM, vem ska man då heja på? Det finns som sagt inga låginkomstländer att heja fram, men det finns som sagt 5 länder som räknas som Lower Middle Income, det är fyra länder i Västafrika, Elfenbenskusten, Ghana, Nigeria och Kamerun samt Honduras.

Här är länderna som kvalade in

Inkomster och VM

Jag tror det är Ghanas tur i år, men hoppas även på Elfenbenskusten.

Post a comment