BLOG

 

Homofobi – inte bara i Uganda

Ugandas president  Yoweri Museveni godkände i veckan lagen som skärper straffen för homosexualitet i Uganda. Redan tidigare var homosexualitet förbjudet och det nya lagförslaget innehöll till en början krav på dödsstraff, men sedan det “mildrats” till 14 års fängelse och i vissa fall till och med livstids fängelse, skrev presidenten under den nya lagen.

Omvärlden reagerade med bestörtning, flera länder har hotat med att dra in sitt bistånd och enligt SvD skaSveriges regering har uttalat att man ska se över biståndet till Uganda för att om möjligt föra över de 70 miljoner som enligt tidningen går direkt till den Ugandiska staten.

Uganda är dock inte ensamt om att kriminalisera homosexualitet. Faktum är att homosexualitet är förbjudet i 76 länder varav 7  av dessa har dödsstraff som maxstraff, även om inte alla praktiserar det.

Uganda är inte heller det enda biståndslandet som förbjuder homosexualitet, av de 10 största biståndsländerna är det bara 2 där homosexualitet inte är kriminaliserat. Tanzania som mottar svenskt budgetstöd har liksom Ugandas nya lag föreslår, livstids fängelse och Afghanistan, Sveriges största mottagarland för 2014 har dödsstraff.

Frågan är vad som rättfärdigare hårdare tag mot Uganda än Tanzania, Gaza och Afghanistan?

Post a comment