BLOG

 
Skärmavbild 2014-02-23 kl. 12.16.09

Den globala myten om hudblekning i Nigeria

Visste du att åtta av tio kvinnor i Nigeria använder farliga produkter för att bleka sin hy? SVT kunde i höstas berätta om den skadliga trenden. Enligt inslaget framgår det av en WHO-rapport att 77 procent av alla kvinnor i Nigeria använder de farliga produkterna. Problemet är bara att det inte stämmer. Och det finns ingen sån rapport. Här är historien om en gigantisk viral missuppfattning och felaktig data.

77 procent? Aldrig i livet, tänkte jag när jag hörde uppgiften på aktuellt, det kan bara inte stämma. Varför reagerade ingen på siffrorna?

Jag började googla på hudblekning och Nigeria och fann till min förvåning att exakt samma påstående upprepas av nästan alla som skrivit något om fenomenet. CNN, BBC, Al-Jazira, The Economist, minst ett 100-tal bloggar från Nigeria och andra afrikanska länder. Och inte nog med det, FN-organ som WHO och UNEP också. Ingen påstod något annat, total konsensus. Men ingen kunde heller visa länken till den påstådda rapporten. Skumt.

Här är ett femtiotal av de första träffarna på Google:

Steg 1: Varför är siffrorna osannolika?
För det första, Nigeria är fortfarande ett ganska fattigt land. Med en BNP (ppp) på cirka $2500 per capita räknas det visserligen idag som ett medelinkomstland, något rikare än Bangladesh och Kambodja, men fördelningen är mycket ojämn och enligt Världsbanken levde nästan 7 av 10 människor 2010 i extrem fattigdom, på mindre än 1,25 dollar om dagen. Skillnaden mellan stad och land, rik och fattig är stor. Prioriteringarna man måste göra när man lever i extrem fattigdom är oerhört hårda, marginalerna är minimala och det kan vara svårt att ens säkra ett näringsrikt mål mat till alla i familjen. Hudblekning, även om det förekommer även hos fattiga, lär ändå vara ovanligare hos fattiga kvinnor på Nigerias landsbygd.

I vart fall borde den utbredda fattigdomen i landet vara en varningsklocka för de medier som okritiskt upprepar procentsatsen 77 procent.

För det andra, en tredjedel av befolkningen i Nigeria är under 9 år gamla. Om uppgifterna skulle stämma skulle i stort sett alla över 5-6 år ålder bleka sin hy. Visserligen har det förekommit uppgifter om att vissa föräldrar använder produkter som bleker på sin barn, men fenomenet borde vara väldigt ovanligt. Nu kanske de flesta medier och bloggar med “kvinnor” bara menar vuxna kvinnor, men det är inget som framgår av deras rapportering. I själva verket ingår inget förtydligande alls om vilken grupp de egentligen menar.

För det tredje, att ingen kan visa upp själva rapporten, eller en person som arbetat med rapporten, eller en lansering av rapporten, eller ett uttalande från WHO om rapporten eller i vart fall försökts prata med någon talesperson från WHO om rapporten är ett tredje varningstecken.

Steg 2: Låt oss spåra källan
Var kommer uppgifterna ifrån? Alla hänvisar till WHO, de flesta till en WHO-rapport som dessutom uppges vara ny, någon säger sig till och med citera en helt ny survey om hudblekning i Nigeria. Jag har däremot inte hittat någon WHO-rapport alls, trots att jag läst ett hundratal inlägg som hänvisar till den. Däremot vekar det klart att WHO har använt sig av talet och till och med i en jämförelse med andra länder.

Siffrorna är  exakta, Al-Jazira rapporterar till exempel i april 2013:

According to the World Health Organisation (WHO), 77 percent of women in Nigeria use skin-lightening products, the world’s highest percentage. That compares with 59 percent in Togo, and 27 percent in Senegal.

Och i The Economist (sep. 2012):

According to a report published by the World Health Organisation (WHO) in June, 77% of women in Nigeria use skin-lightening products, the world’s highest percentage. That compares with 59% in Togo, and 27% in Senegal.

“Rapporten” de hänvisar till verkar inte finnas, däremot kom WHO 2011 med ett faktablad som verkar vara källan till missförståndet.

Skärmavbild 2014-02-24 kl. 09.58.31

Faktabladet anger dock UNEP, FN:s miljö-organ som källa. De liksom WHO arbetar med att få bort kvicksilver från produkter. Själva gör UNEP inga mätningar på användning av hudblekningsprodukter men har i en mer omfattande skrift redogjort för läget:

Skärmavbild 2014-02-24 kl. 09.55.55

 Märk hur UNEP skriver att “studier har visat” vilket kan betyda egentligen vad som helst, ett avgörande led som försvunnit i WHO:s faktablad. UNEP är sämre på att ange källa, men efter lite eftersökningar framgår att uppgifterna kommer från ett projekt som heter Mercury Policy Project som UNEP vekar delta i. Också de har ett faktablad (maj 2010) som visserligen ser ut att vara lay-outat på 80-talet, men som innehåller alla uppgifterna och dessutom med individuella källa till de enskilda studierna för de enskilda länderna. Äntligen en källhänvisning.

Skärmavbild 2014-02-24 kl. 10.21.03

 7 Adabajo, S.B. (2002) An epidemiological survey of the use of cosmetic skin lightening cosmetics
among traders in Lagos, Nigeria. West African Journal of Medicine 21(1):51-55. 
 

Den virala uppgiften om den “nya WHO-rapporten” som  säger att åtta av tio kvinnor i Nigeria använder farliga hudblekande produkter kommer alltså från en väldigt liten studie från universitetet i Lagos från 2002, själva undersökning den bygger på gjordes 1998. Studien är alltså 15 år gammal (säga vad man vill om mode-världen, men oföränderlig är den inte) den omfattade 252 kvinnor (i ett land med 167 miljoner invånare) med väldigt begränsad geografisk spridning, i Lagos. De flesta mellan 20-30 år, alla hade jobb eller i alla fall sålde någonting på en av tre lokala marknader i staden.

Med det urvalet och med tidpunkten för studien säger den ingenting om dagens situation.

Kan siffrorna stämma? Nej, inte om man pratar om alla invånare, som sagt en tredjedel av befolkningen är yngre än 9 år gammal. Möjligen kan åtta av tio VUXNA kvinnor i landet bleka sin hy men även det är ytterst tveksam, oavsett vilket så vet vi inte detta idag, och SVT, CNN, BBC och alla andra som sprider detta har inget belägg.

Som ett kanske onödig förtydligande, vill jag bara säga att jag också blir upprörd över hur hysterin kring upplevd skönhet och hetsen kring mode nycker får människor att skada sig själva och ändra sitt utseende. Särskilt när det sker med farliga kemikalier med dålig information. Jag vill bara ha sagt att det är bra om vi vet vad vi talar om när vi skrämmer, skuldbelägger och problematiserar.

 

 

Post a comment