Förberedelser inför att skapa en hemsida

Visst finns det lite att göra innan din sprillans nya hemsida är klar. Vare sig du vill bygga upp en blogg, webbutik, informationssajt eller någonting helt annat får du inte glömma de nödvändiga stegen mot en komplett hemsida. Vad som här syftas på är bland annat val av webbhotell, domän samt redigeringsplattform. Genom att ta smarta beslut kommer din plånbok att tacka dig samtidigt som du kan glädjas åt en högkvalitativ hemsida.

Börja med att jämföra diverse webbhotell

För att din sida ska kunna nås av besökare måste den ligga på en del av en server. Detta lyckas du med genom att betala för ett webbhotell. Olika webbhotellsleverantörer erbjuder olika tjänster, men som tumregel finns det ett antal punkter att tänka på när du väljer leverantör. Kontrollera exempelvis hemsideutrymme, virusfilter, daglig backup och kundsupport.

För att lättare jämföra dina valmöjligheter kan du besöka en jämförelsesida med en lista över olika webbhotell. Svart på vitt får du reda på exakt vad som erbjuds och vilken lösning som gynnar dig. Kom ihåg att hellre välja ett billigt webbhotell snarare än ett gratis webbhotell då du ofta inte får tillgång till lika bra service när du satsar på ett kostnadsfritt alternativ.

Hitta ett redigeringsverktyg

För att smidigt kunna bygga upp din hemsida behöver du ett verktyg som ger dig förmågan att skapa och redigera. Det är här som bland annat WordPress kommer in i bilden. Nästan hälften av webben har byggts upp med hjälp av WordPress, och den här kostnadsfria tjänsten förser dig med ett mycket händigt verktyg. Med hjälp av din muspekare flyttar du runt bilder, mönster och text samtidigt som du även kan rita och leka runt med layouten. Du kan med andra ord förvänta dig en redigerare som gör hemsidoskapandet enkelt.

Köp ett domännamn

När du väl har bestämt dig för vilket webbhotell och redigeringsverktyg som passar är det dags att välja ut en domän. Din domän kan beskrivas som adressen internetanvändare fyller i för att ta sig till en viss hemsida. www.google.se är till exempel en domän som Google äger, och när du själv väljer ut domännamn är det viktigt att tänka igenom namnet noga. Se till så att du väljer en domän som är enkel att komma ihåg och skriva. Undvik nummer, påhittade ord och svårstavade fraser. Det bör givetvis vara så lätt som möjligt för användare att hitta din hemsida!